Вересень 2024

Непереносимість лактози: в чому особливість?

Автор:Коломієць Зоряна ЮріївнаСімейний лікар

Illustration

Непереносимість лактози: в чому особливість?

Як виникає непереносимість лактози?Які бувають види?Поширені симптоми.Діагностика.Чи це лікується?Чи є непереносимість лактози харчовою алергією?Чого слід уникати при лактозній непереносимості, а що можна? Лактоза, тобто молочний цукор, є одним з найважливіших нутрієнтів у ранньому віці. Адже саме лактоза слугує основним джерелом енергії для дітей у перші місяці їх життя, забезпечуючи 40–45% добової потреби. Якщо подивитись на склад грудного молока, то у ньому 80–85% вуглеводів представлені лактозою, вміст якої становить 67 г на 100 мл. Для порівняння у коров’ячому молоці вміст лактози нижчий – 4,5–5 г на 100 мл. Чим вища жирність молочного продукту, тим менше в ньому лактози. Найнижчий рівень лактози в кисломолочних продуктах, оскільки вона руйнується у процесі бактеріальної ферментації.
Для того, щоб в організмі відбувалось травлення лактози, необхідний фермент лактаза, яка, власне, розщеплює лактозу на галактозу та глюкозу. Фермент лактаза виділяється на апікальній мембрані ентероцитів, які вистилають стінку тонкої кишки.
Якщо в організмі людини знижений рівень ферменту лактази або ж її немає зовсім, то такий стан називається лактазною недостатністю. Наслідком цього є досить поширене захворювання у світі, яке називається непереносимістю лактози.
Зниження активності лактази починається з 1-го року життя. У дошкільний період рівень її активності стабільний і значно знижується після 5-річного віку. У дорослих рівень лактази становить 5–10% від початкового рівня.

Причини виникнення лактазної недостатності:

генетичні фактори;хронічні захворювання тонкого кишківника такі як хвороба Крона, целіакія, синдром надлишкового бактеріального росту;імунодефіцитні стани такі як ВІЛ-інфекція;аутоімунні захворювання;харчова алергія;хірургічні операції тонкого кишківника.

Види лактазної недостатності:

Первинна – повна відсутність або часткове зниження активності лактази виникає при морфологічно незмінених ентероцитах. До прикладу, незрілість ферментативної системи у недоношених дітей або народжені діти з малою масою тіла, генетичні порушення ферментативної системи.
Вторинна – зниження активності ферменту через захворювання шлунково-кишкового тракту: хворобу Крона, целіакію, гастроентерит, синдром надлишкового бактеріального росту. Внаслідок їх патологічного впливу на тонкий кишківник, пошкоджуються ентероцити, які виділяють фермент лактазу.
Залежно від ступеня недостатності ферменту, патологія може бути у таких варіантах:
гіполактазія – зниження кількості ферменту;алактазія – повна його відсутність.

Поширені симптоми:

Здуття, надмірне газоутворення.Порушення випорожнень – зазвичай діарея пінистого характеру з кислим запахом, а також можливі домішки крові.Біль у животі.Нудота.Загальна слабкість, головний біль, прискорене серцебиття, зниження апетиту.Щодо немовлят – частим проявом, окрім діареї, є недобір ваги та відставання у фізичному розвитку, а також коліки.

Діагностика непереносимості лактози

Непереносимість лактози можна запідозрити, якщо описані вище симптоми з’явились після вживання молочних продуктів. Але! Чимало людей з дефіцитом лактази можуть навіть не здогадуватись про цю проблему. Адже їхній організм може сприймати певну кількість лактози.
При появі будь-яких з описаних симптомів, варто звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.

Є декілька способів тестування на непереносимість лактози:

Навантажувальний тест із лактозою для визначення рівня глюкози в крові. В нормі, через годину після прийому лактози цукор у крові підвищується на 20–25%;дихальний водневий тест – визначення вмісту газів у повітрі, що видихається. За допомогою спеціального апарату визначається концентрація водню, метану або міченого вуглекислого газу після навантаження лактозою;визначення кислотності pH калу. Так рН нижче 5,5 свідчить про можливу наявність лактазної недостатності;молекулярно-генетичний тест. Це дослідження визначає генотип і ризик розвитку недостатності:генотип С/С – непереносимість лактози;генотип С/Т – є ризик розвитку лактазної недостатності:генотип Т/Т – хороша переносимість лактози.

Яке лікування при непереносимості лактози?

За первинної форми лактазної недостатності, симптоми зменшуються після лікарської терапії та безлактозної дієти. Тривалість безлактозної дієти визначається індивідуально і залежить від важкості захворювання.
Вторинна форма непереносимості лактози у дорослих лікується за умови лікування основного захворювання кишківника.
Медикаментозне лікування лактазної недостатності включає:
ферментативні препарати з лактазою, бета-галактозидазою;пробіотики для відновлення мікробіому кишківника;комплекси вітамінів D, С, Е за необхідності.

Чи є непереносимість лактози харчовою алергією?

Зовсім ні. Основна відмінність полягає в тому, що алергія на молоко – це реакція імунної системи на молочний білок казеїн. А непереносимість лактози – це реакція травної системи на молочний цукор лактозу. Також алергічна реакція розвивається дуже швидко, зазвичай впродовж години після прийому їжі. Щодо лактозної непереносимості – то вона розвивається поступово і провокує діарею, надмірне газоутворення, біль у животі.

Чого слід уникати при непереносимості лактози, а що можна?

Крім молочних продуктів, лактоза може бути у складі багатьох готових продуктів. Тому людям із непереносимістю лактози варто читати склад продуктів.
При непереносимості лактози слід уникати таких продуктів: молоко, сир, йогурт, сироватка, маргарин, хлібобулочні вироби, вафлі, торти, печиво, оброблене м’ясо таке як бекон, сосиски, ковбаса, фаст-фуд, готові сніданки, вівсянка швидкого приготування, соуси та майонез.
Дозволені продукти: цільнозернові крупи такі як булгур, пшоно, бурий рис, амарант, гречка, кіноа, макарони з твердих сортів пшениці, лосось, тунець, креветки, кальмари, м’ясо птиці, яловичина, несмажені горіхи (волоські, мигдаль, кеш’ю, пекан), яйця, оливкова, лляна, гарбузова олії, олія авокадо, овочі та фрукти.
Якщо у вас залишились питання, записуйтесь на прийом до фахівців CenterUP і ми вас з радістю проконсультуємо.
Ми цінуємо ваш час та вашу індивідуальність, тож готові стати надійним партнером вашого здоров’я та добробуту.